Συνταγές
Πίτα με κόκκινη κολοκύθα και γραβιέρα Κρήτης

   

Υλικά

Για την ζύμη:

  • 1 κούπα νερό
  • 1 κ σ λάδι
  • 1 κ σ ξύδι
  • περίπου ½ κιλό αλεύρι
  • λίγο αλάτι

Για  την  γέμιση:

  • 1 κιλό  κόκκινη κολοκύθα τριμμένη και στυμμένη
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
  • μα χούφτα μαϊντανό
  • λίγο δυόσμο
  • 200 γρ  χοντροτριμμένη γραβιέρα  Κρήτης
  • 200 γρ φέτα κομμένη με τα δάκτυλα σε μικρά κομμάτια
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 αβγό
  • ½ κούπα λάδι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζω το αλεύρι σε μπολ. Κάνω λακκούβα στη μέση και προσθέτω αλάτι, λάδι και ξίδι.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρω το κρεμμύδι στο λάδι να γίνει διάφανο. Ρίχνω το στυμμένο κολοκύθι (το έχω αφήσει σε τρυπητό με αλάτι να βγάλει τα υγρά του και το έχω στύψει) Ανακατεύω περίπου 5 λεπτά να εξατμιστούν πιθανόν υγρά και ρίχνω το ρύζι.
  • Συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λεπτά και σβήνω το μάτι της κουζίνας . Αφήνω να κρυώσει και προσθέτω άνηθο, φέτα , το αβγό αλάτι και πιπέρι.
  • Ανοίγω σε λαδωμένο ταψί δυο φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και αυτά λαδωμένα ενδιάμεσα και στρώνω την γέμιση
  • Σκεπάζω με τα άλλα δυο φύλλα γυρίζω σε κόθρο τις άκρες χαράσσω σε κομμάτια και λαδώνω .Ψήνω στους 170*-180* περίπου 1 ώρα

Καλή σας όρεξη!!

Μυστικά και ιδέες

  • Μυστικά δεν υπάρχουν πέρα από το ότι πρέπει πάντα σε όλες τις πίτες να στραγγίζετε τα υγρά από τα κολοκύθια

 

 

Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Υλικά

  • 1 κιλό  χοχλιούς
  • 1 φλιτζάνι  ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι ξύδι (κατά προτίμηση  κρητικό )
  • 1 κ σ δενδρολίβανο  
  • Αλάτι χοντρό

 

Εκτέλεση

  • Καθαρίζω  καλά τους  χοχλιούς προκειμένου να αφαιρεθεί η  μεμβράνη που έχουν μπροστά.  
  • Βάζω  τους  χοχλιούς σε ένα σκεύος με νερό για λίγο. Με την υγρασία θα ξυπνήσουν και   έτσι  ξεχωρίζω  τους ζωντανούς από αυτούς  που  ΄΄ απεβίωσαν ΄΄.
  • Τους ρίχνω σε  αλατισμένο νερό που βράζει  για  4-5  λεπτά ξαφρίζοντας παράλληλα.
  • Τους σουρώνω και αφήνω  λίγο να κρυώσουν.
  • Πασπαλίζω  με  2-3 κουταλιές (χοντρό) αλάτι ένα τηγάνι, ανάβω  το μάτι σε μέτρια φωτιά και  τοποθετώ  για 2 λεπτά τους χοχλιούς "αμπούμπουρα" (με τη μούρη προς τα κάτω) .
  • Μόλις οι χοχλιοί πάψουν να  τσιτσιρίζουν   προσθέτω  το λάδι και ανακατεύω  καλά για 3 λεπτά.
  • Αφήνω  να τηγανιστούν για  3-4  λεπτά κι έπειτα ρίχνω στο τηγάνι το  δενδρολίβανο (αρισμάρι). Τέλος σβήνω με το ξύδι ,όταν το φαγητό μείνει με το λάδι του βγάζω  το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Οι χοχλιοί σερβίρονται σε βαθειά πιατέλα με όλη τη σάλτσα.

Καλή σας  όρεξη!!

 

Μυστικά και ιδέες

  • Στην Κρήτη ο τρόπος μαγειρέματος  αλλάζει από περιοχή σε περιοχή.
  • Υπάρχει η άποψη σε κάποιες περιοχές ότι δεν πρέπει να πλένονται και να βράζουν οι χοχλιοί, θεωρούν ότι  αν βράσουν πρώτα και μετά  μαγειρευτούν  και πάλι στο τηγάνι  μεγαλώνει ο χρόνος μαγειρέματος  και  θα σκληρύνουν.
  • Αλλού πάλι πιστεύουν ότι μόνο με το βράσιμο  θα βγάλουν  οι χοχλιοί τα σάλια τους!
  • Υπάρχει και η άποψη ότι   Οι καλύτεροι είναι οι "καλοκαιρινοί" που κοιμούνται, είναι ταϊσμένοι, έχουν αποβάλλει όλα τα "άσχημα" κι έχουν ταπωθεί με μία μεμβράνη
  • Πάντως όπως και να επιλέξετε να τους  μαγειρέψετε  είναι ένας απίστευτος, ξεχωριστός μεζές !!!!
  • Αν δεν προτιμάτε  το ξύδι  μπορείτε εναλλακτικά  να  χρησιμοποιήσετε κρασί, μα  με το ξύδι θα σας γίνουν νοστιμότεροι!

 

Μοσχάρι στο φούρνο με γραβιέρα Κρήτης